Expedició de Dades – Crònica

/ enero 21, 2021

Expedició de Dades X Comerç  va ser un esdeveniment online on es van animar a participar vint-i-tres persones el dia 11 de gener de 2021 de diferents àmbits amb l’objectiu d’aportar els seus coneixements i el seu temps per la construcció de solucions basades en dades obertes als reptes del comerç de proximitat. Comerciants i altres persones expertes en comerç, daters, developers i altres persones expertes en visualització i processament de dades van confluir en aquest espai amb ganes d’aprendre, construir sinergies, compartir coneixement i treballar plegats i plegades en el repte que els havíem proposat.

Lourdes Muñoz, la presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data va iniciar l’acte amb la presentació del projecte Dades X Comerç. Seguidament, Pròsper Puig, el president de l’Associació de Comerciants de l’Eix de Sant Andreu, va parlar sobre la potencialitat de la introducció de l’ús de dades pel comerç de proximitat i, per últim, Marta Vallvé, la tècnica del projecte #Dataxcomerç, va explicar el funcionament de la sessió. Un cop finalitzada la breu benvinguda i després d’haver fet una petita ronda de presentació, ja era hora de posar-se treballar en els equips de treball.

Cada equip es posava a treballar autònomament en una sala de zoom separada. Experts i expertes d’Iniciativa Barcelona Open Data acompanyaven i donaven suport als equips en el procés de formulació d’una hipòtesi de treball que caldria contrastar amb dades que cerquessin. Tanmateix, el repte no era fàcil, i encara menys tenint en compte que tot aquest treball coordinat es duia a terme telemàticament. Tots els equips tenien moltes idees, però calia aterrar-les per poder fer el contrast amb dades en les poques hores de les quals disposaven.

Al final de l’Expedició de dades els cinc grups van fer unes petites presentacions per poder explicar en què havien treballat:

Primer va començar a fer la presentació el grup 1 ens va explicar la seva tesi  “Analitzar les possibles diferències de consum de línia que hi pugui haver barri a barri”. I ens van mostrar un mapa on surten diferents #OpenData. El grup 2 van estar treballant amb “El perfil dels possibles compradors més propers, la diversitat de sector i noves tendències de cada sector” com a conclusions i resultats han creat una taula d’Excel  amb les dades i van crear una visualització segons els codis postals. El grup 3 van escollir el tema “¿Pot ser interessant obrir una botiga del tipus “X” en un barri concret de #Barcelona?”Han fet unes aportacions addicionals on han aportat una altra visió. El grup 4 van treballar amb “Detecció dels sectors més perjudicats pels locals buits- zona marina/associació de comerciants #Barcelona amb el #Covid19 Comerç i Serveis (restauració)” Ens van mostrar diferents visualitzacions #OpenData. El grup 5 van escollir el tema “¿El nivell d’associacionisme a una zona incrementa el volum comercial o nivell de beneficis?” “¿L’associacionisme comercial donar suport als comerços davant dificultats de tancament?”. I els resultats que han obtingut són el nivell d’associacionisme per zona.

Per finalitzar l’Expedició de dades  Lourdes Muñoz ens va parlar sobre la finalitat de la sessió i que és farà amb totes les dades recopilades en ela sessió i també com continuarà el projecte de Dades x Comerç.

Hem creat uns continguts de #ExpedicióDataxComerç!

Àlbum amb totes les captures de #ExpedicióDataxComerç!

Compartir esta entrada